Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Zoeken

Etten-Leurse afvalscheiding scoort landelijk erg goed

Etten-Leurse afvalscheiding scoort landelijk erg goed

Gemeente Etten-Leur steekt met kop en schouders uit boven vergelijkbare gemeenten als het gaat om afvalscheiding. VNG, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en NVRD hebben de cijfers bekend gemaakt van VANG (Van Afval Naar Grondstof). 

Etten-Leur is de beste bij vergelijkbare gemeenten

In vergelijking met gemeenten met een gelijk aantal adressen per km2, scoort Etten-Leur erg  goed in 2014. De hoeveelheid restafval varieert van 134 kg/inw (= Etten-Leur) tot 389 kg/inw. Etten-Leur scoorde daarbij als beste. Ook het scheidingspercentage van huishoudelijk afval in Etten-Leur is hoog, namelijk 72%. De laagst scorende gemeente haalt 33%. 

Wat betekent dit?

Etten-Leur is koploper in de landelijke doelstelling om in 2020 minimaal 75% afvalscheiding en maximaal 100 kg restafval per inwoner te halen. De inwoners van Etten-Leur halen, samen met de gemeente, dus uitstekende én duurzame resultaten. In plaats van afval creëren, zorgen we gezamenlijk voor nieuwe grondstoffen. Door nog meer bewustwording en educatie hopen we samen de resultaten verder te verbeteren.

Wat doet Etten-Leur om deze goede afvalcijfers te behalen?

Etten-Leur heeft, in vergelijking tot de andere gemeenten, een hoog voorzieningenniveau op het gebied van afvalinzameling. Denk daarbij aan het ophalen aan huis, de verzamelcontainers in de wijken (blik, glas, textiel en plastic) en de uitgebreide milieustraat. Hierdoor is het scheiden van afval in Etten-Leur heel eenvoudig te doen. 

Wat is het voordeel voor de inwoner?

De gescheiden afvalstromen worden doorverkocht als grondstoffen. Bijvoorbeeld plastic en papier  worden gerecycled en als nieuwe producten op de markt gebracht. Het voordeel voor de inwoners is dat de kosten van vastrecht laag blijven. En door een goede afvalscheiding dragen wij natuurlijk bij aan een beter milieu.

Hoe gaan we nu verder?

Er zijn natuurlijk altijd mogelijkheden om te verbeteren. Als we kijken naar het restafval, dan zit daar nog veel GFT-afval bij (maar liefst 40%). Dat is vreemd, want:

  • De GFT-container kan gratis worden aangeboden; voor restafval moet men betalen.
  • In de zomermaanden wordt de GFT-container zelfs wekelijks geledigd. 

Alle informatie over afval, afvalinzameling en afvalscheiding in Etten-Leur, vindt u op www.afval3xbeter.nl en via de Afvalwijzerapp. 

AFVAL SCHEIDEN? ETTEN-LEUR DOET HET GEWOON!


Uitgelicht

Informatienummer
0800 333 66 99
Mail uw vraag
info@afval3xbeter.nl
Mijn afval Privacy